Rss Feed
  1. Conform prevederilor art 253 din Codul Fiscal, persoanele juridice  care detin in patrimoniu cladiri , au obligatia platii impozitului pe cladiri, calculat prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventor a acesteia.
    Valoarea de inventor este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform reglementarilor contabile in vigoare si, aceasta poate fi:
    -       Costul de  achizitie, pentru cladirile achizitionate cu titlu oneros;
    -       Costul de productie , pentru cladirile construite de persoana juridica;
    -       Valoarea actuala, pentru cladirile obtinute cu titlu gratuit;
    -       Valoarea de aport, pentru cladirile aduse ca aport, in cazul asocierii sau fuziunii,  determinata prin expertiza, conform legii;
    -      Valoarea reevaluata, inregistrata in contabilitate in urma reevaluariii imobilului respectiv.
    Cota de impozit se stabileste prin hotarare a fiecarui consiliu local in parte si poate fi cuprinsa intre 0.25% si 1.50% . La nivelul municipiului Bucuresti aceasta hotarare revine Consiliului General al Municipiului Bucursti..
    Impozitul pe cladiri se plateste anual , in doua transe egale, pana la data de 31 martie si 30 septembrie inclusiv, pentru plata cu anticipatie a acestuia pana la data de 31 martie a anului respectiv, acordandu-se o bonificatie DE PANA LA 10%, stabilita tot prin hotararea consiliului local.
    Deosebit de important de retinut este insa faptul ca , in cazul cladirilor care nu au fost reevaluate  conform reglementarilor contabile, cota impozitului pe cladiri se stabileste de consiliile locale sau Consiliul Generala al Municipiului Bucursti astfel:
    -          Intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani  anteriori anului fiscal de referinta;
    -          Intre 30 % si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani anteriori anului fiscal de referinta.
    Astfel, in cazul  in care ati facut  reevaluari ale cladirii  in anul 2013, termenul de depunere a declaratiilor privind stabilirea impozitului pe cladiri este 31 ianuarie 2014.
    NU UITATI  ASADAR   ASTA….!!!

    Ati facut deja o economie importanta pentru firma dumneavoastra…chiar de acum, de la inceput de an….!!!


  2. 0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu